Windows Store krijgt killswitch

Microsoft kan apps deactiveren of verwijderen van Windows 8-devices als blijkt dat ze gevaarlijk zijn voor de gebruiker. In het geval van betaalde apps geeft het bedrijf het aankoopbedrag terug.

In de algemene voorwaarden van de Windows Store is een paragraaf opgenomen over het achteraf verwijderen van applicaties. Daarin zegt Microsoft dat ze in sommige gevallen de app van een Windows 8-device zullen verwijderen. De zogenaamde ‘killswitch’ moet de gebruiker beschermen tegen malafide apps.

“Als de veiligheid in gevaar is of als dit nodig is om een juridische reden, kun je in sommige gevallen een applicatie niet meer starten of toegang krijgen tot data die met de app is opgehaald, of waarvoor je via de app een licentie hebt aangeschaft. Als we betaalde apps van je device verwijderen kan het aankoopbedrag worden terugbetaald”, staat te lezen in de algemene voorwaarden.

Android en iOS kunnen dit ook
Vorig jaar gaf Microsoft al aan dat de mogelijkheid bestond in Windows Phone 7, maar dat Microsoft niet van plan was daar gebruik van te maken. “Als de applicatie erg gevaarlijk is dan kunnen we hem ook van de telefoons verwijderen. We willen niet dat het zover komt, maar we hebben de mogelijkheid”, zei Todd Biggs, hoofd productmanagement van Windows Phone 7 toen. In de algemene voorwaarden van de nieuwe Windows Store lijkt uitdrukkelijk wel rekening te worden gehouden met deze mogelijkheid.

De app-winkel voor Windows 8-apps is overigens niet de enige softwarewinkel die de mogelijkheid heeft applicaties achteraf te verwijderen. Ook iOS en Android hebben een ingebouwde killswitch. Hoewel Apple regelmatig reeds goedgekeurde apps uit de Appstore haalt, heeft het bedrijf voor zover bekend nog nooit de killswitch gebruikt om apps van een toestel te halen. Wel zou het bedrijf plannen hebben gesmeed om bijvoorbeeld gejailbreakte toestellen op afstand uit te schakelen. Van Google is bekend dat het actief apps terugtrekt van android-toestellen als de veiligheid in het geding is.

In februari deels live
De Windows Store, die vanwege een naamconflict met Apple geen Appstore mag heten, is eerder deze week gepresenteerd. De softwarewinkel moet eind februari live gaan, tegelijk met het uitkomen van de eerste beta van Windows 8. Het is nog niet bekend of Microsoft applicaties ook vooraf gaat screenen of goedkeuren, zoals Apple dat doet.

Bron: webwereld.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.