Windows 8 deelt werkgeheugen efficienter in

 

Microsoft heeft in Windows 8 het geheugengebruik naar eigen zeggen flink weten te verbeteren. Hierdoor zou het nieuwe besturingssysteem ook op oudere hardware met een beperkte hoeveelheid geheugen toch soepel kunnen draaien.

Windows-ontwikkelaar Bill Karagounis heeft meer inzicht gegeven in het geheugengebruik van Windows 8. Het is al langer bekend dat Windows 8 dezelfde systeemeisen zal krijgen als Windows 7, waarbij 1GB werkgeheugen het absolute minimum is. Microsoft zou echter diverse optimalisaties hebben doorgevoerd waardoor het nieuwe besturingssysteem efficïenter met het beschikbare ram omspringt. Dit zou onder andere tot gevolg hebben dat het energieverbruik binnen de perken blijft, een factor die met name belangrijk is bij het toepassen van ARM-processors.

Een van de geheugenoptimalisaties in Windows 8 is een mechanisme in de memory manager waarbij geheugengebieden waarin dezelfde content staat, verwijderd worden tot er nog één geheugenblok met deze inhoud overblijft. Volgens Microsoft weet Windows 8 via deze techniek, die geheel in de achtergrond verloopt, tientallen tot honderden megabytes vrij te maken.

Windows 8 zal voor bepaalde apparaten, zoals tablets, alleen de systeemonderdelen inladen die strikt nodig zijn voor de nieuwe Metro-interface. Hierdoor wordt volgens de softwaregigant opnieuw het geheugenverbruik verminderd. Microsoft stelt verder het aantal services te hebben verminderd dat automatisch opstart. Zo zullen de service voor Windows Update, user mode driver framework en plug and play pas actief worden als deze daadwerkelijk nodig zijn. Ook is het totale aantal services met dertien verminderd.

Om op systemen met relatief weinig werkgeheugen efficiënter geheugen toe te wijzen, is het voor applicaties in Windows 8 voortaan mogelijk om bepaalde geheugengebieden te reserveren met een lage prioriteit. Dergelijke geheugengebieden worden door het OS weer vrijgemaakt zodra de totale hoeveelheid vrij werkgeheugen te beperkt wordt. Volgens Microsoft zorgt een dergelijk mechanisme voor een betere responsiviteit van het OS.

Geheugengebruik idle in Windows 7 SP1 Geheugengebruik idle in Windows 8
Volgens Karagounis weet Windows 8 ten opzichte van zijn voorganger een flinke reductie in het geheugenverbruik te behalen. Om dit te illustreren heeft Microsoft een aantal screenshots op de Building Windows 8-blog geplaatst: op een drie jaar oude netbook met 1GB werkgeheugen noteerde de Windows Task Manager van een idle draaiende Windows 7 circa 400MB aan geheugen dat in gebruik is. In Windows 8 zou het geheugenverbruik in een identiek scenario ruim 100MB lager liggen.

Bron: Tweakers.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.