Sony Vaio Tap 20: all-in-one met Windows 8

We hebben tot nu toe niet echt kunnen warmlopen voor all-in-one-pc’s met touchscreens. Zo af en toe was er wel een fabrikant die een aardige poging waagde, maar zelfs de mooiste softwareschillen konden niet verhullen dat Windows 7 niet gemaakt is om met de vingers bediend te worden. We zijn er trouwens ook nog niet van overtuigd dat een touchscreen geschikt is voor desktopgebruik; een all-in-one staat op je bureau toch een eindje van je gezicht af en je zal dus regelmatig je arm moeten strekken.

De interface van Windows 8 is zoals bekend juist voor touchscreens ontworpen, en daarmee is het softwareprobleem alvast verholpen. Of het gebruik van touchscreens voor desktopmachines problematisch of juist handig is, kan nu dus in de praktijk worden uitgezocht. Tweakers.net nam de proef op de som met de Vaio Tap 20: een all-in-one-pc met een capacitief 20″-scherm en Windows 8 die door Sony op de IFA werd gepresenteerd.

Behuizing en ontwerp

We zijn meestal wel gecharmeerd van de ontwerpen waar Sony’s Vaio-afdeling mee op de proppen komt, en bij de Tap 20 is dat niet anders. Aan de voorzijde lijkt de pc met zijn symmetrische zwarte bezels op een heel grote tablet, maar aan de zij- en achterkant vallen de fraaie rondingen en de prima afwerking op. Aan de bovenkant zitten onder andere de aan-uitknop, de volumeknoppen en een knop om – net als bij een tablet – de rotatievergrendeling mee in en uit te schakelen.De Viao Tap 20 heeft een verstelbare voet zodat hij bijna rechtop kan staan maar ook volledig plat neergelegd kan worden. De voet is traploos verstelbaar; het scharnier is stroef genoeg om het gewicht van de computer te dragen en je bent dus niet aan een paar vaste standen gebonden.

Sony Tap 20 Sony Tap 20 Sony Tap 20 Sony Tap 20 Sony Tap 20 Sony Tap 20
Als de voet helemaal is ingeklapt, kan je de Tap 20 als een soort tafelcomputer gebruiken, maar je kan het apparaat ook als een heel grote tablet beschouwen: Sony heeft namelijk een accu ingebouwd. Precieze cijfers over de accuduur konden de beursmedewerkers van het bedrijf ons niet geven, maar een speelfilm bekijken zou moeten lukken. We zouden de Tap 20 met zijn gewicht van 5,2kg overigens niet graag op schoot hebben, maar er zijn vast mensen blij met de mogelijkheid.Het touchscreen is niet de enige vorm van invoer bij de Tap 20. Het systeem wordt geleverd met toetsenbord en muis, zodat er een volwaardige desktop-opstelling gemaakt kan worden. Wij konden op de stand van Sony niet ervaren of dat nou echt lekker werkt: er waren geen bureau’s met stoelen aanwezig en de Tap 20 kon dus alleen staand worden gebruikt. We kunnen ons voorstellen dat het niet heel prettig is om continu tussen toetsenbord, muis en touchscreen te wisselen. Als we een recensie-exemplaar van de Tap 20 weten te bemachtigen, zullen we hier zeker op terugkomen.

Sony Tap 20

De onderdelen en aansluitingen

De hardware van de Vaio Tap 20 is gebaseerd op Intels nieuwste notebookprocessors. Het demo-model dat wij onder handen namen was voorzien van een op 1,7GHz geklokte Core i5 met 4GB geheugen, maar de definitieve configuraties staan nog niet vast. Of de Tap 20 in Nederland wordt geleverd met een Core i3, een Core i5 of een Core i7 kunnen we dus nog niet zeggen. De all-in-ones krijgen, afhankelijk van de configuratie, 4GB of 8GB ddr3-ram mee.Bij de aankonding vermeldde Sony alleen de HD4000-gpu die in de cpu is geïntegreerd, maar volgens een vertegenwoordiger van het bedrijf zou het ook nog mogelijk zijn dat er een configuratie met een aparte grafische kaart op de markt komt. De capaciteit van de harddisk bedraagt, wederom afhankelijk van de uiteindelijke configuratie, 750GB of 1TB.Gebruikers kunnen desgewenst ook zelf hardware-upgrades uitvoeren: via een klep aan de achterzijde kunnen de harddisk en het geheugen worden benaderd.

Sony Tap 20
Aan de rechterzijde zitten de aansluitingen voor de voedingsadapter en gigabit-ethernet in een soort nisje weggewerkt. Links zit een wat hogere nis met daarin een sd-kaartlezer, twee usb 3.0-poorten en analoge audioaansluitingen. Aan de achterzijde zit nog een dunne, brede speakergrille, maar de geluidskwaliteit hebben we vanwege alle rumoer op de beursvloer maar niet getest. Helemaal onzichtbaar weggewerkt is de wifi-adapter, al zit er in de bezel van het scherm wel een lampje dat aangeeft of er een wifi-verbinding actief is.

Sony Tap 20 Sony Tap 20 Sony Tap 20

Het 20″-scherm in de praktijk

De voorkant van de Vaio Tap 20 bestaat voornamelijk uit beeldscherm, dus de kwaliteit daarvan is van groot belang. Gelukkig heeft Sony daar voldoende aandacht aan besteed. Het 20″-paneel is van het ips-type en biedt dus goede kijkhoeken, wat niet onbelangrijk is voor een scherm dat gekanteld kan worden. Het testmodel had een resolutie van 1600×900 pixels en dat vinden we aan de lage kant, vooral als de traditionele desktop gebruikt wordt. In de Windows 8-interface stoort de relatief lage resolutie minder. Ons is verteld dat Sony ook met een full-hd-versie komt en we kunnen op voorhand al zeggen dat die resolutie onze voorkeur heeft.

De bediening

Het 20″-touchscreen is capacitief, net als de schermen van zowat alle moderne smartphones en tablets. Het scherm reageert accuraat en voelt gelukkig niet te stroef aan, zoals dat bij de onlangs geteste Lenovo A720 wel het geval was. Ook multitouchgebaren worden ondersteund zodat je bijvoorbeeld in de Maps-app kan inzoomen met het bekende pinch-to-zoom-gebaar.Zoals gezegd konden we alleen staand werken, met het scherm op niet al te grote afstand, maar dat beviel goed. De interface van Windows 8 is verfrissend, in vergelijking met die van Android en iOS, en de acties die uitgevoerd kunnen worden door vanaf de randen naar binnen te swipen, worden al heel snel een tweede natuur.

Sony Tap 20
Voor een deel zullen we vast van Windows 8 gecharmeerd zijn omdat het OS nog zo nieuw is, maar we vinden het echt leuk om met de interface te werken. Het grote scherm van de Tap 20 zal daar zeker aan bijdragen: de live tiles op het startscherm en apps met veel afbeeldingen maken op deze all-in-one meer indruk dan op bijvoorbeeld een smartphone of een tablet.Alleen het scrollen ging nog niet helemaal lekker. We zijn er inmiddels aan gewend dat bijna alle touchscreenapparaten ‘kinetisch scrollen’ ondersteunen: een scrollbeweging gaat nog even door nadat je je vinger van het scherm hebt gehaald. Bij de Tap 20 was dit echter nauwelijks het geval; als je door een lijst wil scrollen, is het dus niet genoeg om een zwiep te geven en het scherm los te laten. Dat zal ongetwijfeld een softwarematig probleem zijn, waarvan we hopen dat Sony het voor de release nog even aanpakt.

Tot slot

We hebben op de IFA kunnen zien dat de Tap 20 goed geconstrueerd is en over prima hardware kan beschikken. De mobiele Ivy Bridge-cpu’s zullen voor de meeste mensen voldoende rekenkracht leveren en we zijn blij dat het werkgeheugen en de harde schijf vervangen kunnen worden. Het was helemaal mooi geweest als er ruimte voor twee schijven was geweest, zodat we ssd en hdd hadden kunnen combineren, maar je kunt kennelijk niet alles hebben.De constructie met de verstelbare voet voelde stevig aan. Als het model met full-hd-resolutie er straks is, is er eigenlijk heel weinig op het scherm aan te merken – en wat ons betreft ziet het apparaat er zelf ook goed uit.In de praktijk bleek de Tap 20 lekker vlot te functioneren en de Windows 8-interface kwam op het 20″-scherm erg goed uit de verf. Sony moet alleen de scrollfunctie nog wat beter africhten.We vinden het wel jammer dat we niet even achter een bureau konden plaatsnemen om de Tap 20 in combinatie met toetsenbord en muis te gebruiken. Dat zal namelijk toch de manier zijn waarop de meeste thuisgebruikers ermee aan de slag gaan. Een oordeel over de combinatie van toetsenbord, muis, touchscreen en bureau hou je dus nog van ons tegoed, maar dat zal niet lang duren: de Tap 20 komt eind oktober uit, tegelijk met Windows 8.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.