Windows 8 heeft alternatief F8-bootmenu

Microsoft heeft voor zijn komende besturingssysteem Windows 8 veranderingen aan het bootproces doorgevoerd die de starttijd moeten verkorten. Dat vergt echter een nieuwe methode om het geavanceerde Boot options-menu te activeren.

Windows 8 opstartopties
Bron: Tweakers.net


Het bootproces van Windows 8 laat door een redesign nog maar weinig tijd over voor traditionele opties om het proces te beïnvloeden. Waar het vanaf Windows 95 mogelijk was om via de F8-toets geavanceerde bootopties van het besturingssysteem te kiezen, is daar vanaf Windows 8 geen tijd meer voor. Volgens Microsoft-medewerker en manager van het Windows 8 User Experience team, start Windows 8 binnen zeven seconden, te snel om meldingen te lezen of erop te reageren. De firmware van het moederbord initialiseren en het uitvoeren van de power-on self test of POST kosten beide ongeveer twee seconden.

Het indrukken van F8 schotelde de gebruiker de mogelijkheid voor om Windows in veilige modus te starten of om bootproblemen te verhelpen. Met het snellere bootproces werd de tijd om F8 in te drukken verkort tot 200 milliseconde, te kort in de praktijk. Ook voor het selecteren van een alternatieve bootdrive, zoals een usb-drive, of om het bios (of correcter: uefi) binnen te gaan, is er te weinig tijd met de verbeterde bootprocedure.

Bij problemen wordt het vernieuwde scherm met bootopties automatisch getoond, maar om het menu handmatig te benaderen, moet in het PC settings-menu voor Advanced startup worden gekozen. Het getoonde menu is hardwareafhankelijk en kan ook geactiveerd worden door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het drukken op de restart-menuoptie. Het nieuwe Boot options-menu, waarin bijvoorbeeld een bootschijf gekozen kan worden, ondersteunt touch-input.

Met de nieuwe methode kan eenvoudig naar het bios worden geschakeld of vanaf een ander bootmedium worden gestart. Een van de voordelen is volgens Microsoft het verdwijnen van de noodzaak om op goed geluk een bios-toets of F8-toets in te drukken en onnodig startcycli te doorlopen. Bovendien hoeft het bootproces niet onnodig verlengd te worden om de opties op de traditionele manieren te ontsluiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.