Windows 8 krijgt krachtiger Windows Defender

Microsoft heeft aangekondigd dat Windows 8 een krachtiger versie van de antimalware-tool Windows Defender zal krijgen. Ook is de beveiliging van het nieuwe besturingssysteem volgens de softwaregigant verder verhoogd.

De komst van een verbeterde Windows Defender wordt aangekondigd in een blogposting van het Windows Engineering Team. Volgens Microsoft zal Windows Defender, dat zich nu nog richt op het bestrijden van spyware, aanzienlijk meer malware kunnen detecteren door een verbeterde engine. Microsoft biedt momenteel dergelijke functionaliteit al aan in Microsoft Security Essentials.

Volgens de Windows-ontwikkelaars zal Windows Defender voortaan ook virussen, wormen, rootkits en bots kunnen detecteren. Daarnaast zal Windows Defender onderdeel worden van het secured boot-mechanisme in Windows 8, waarbij systeembestanden, drivers en de firmware bewaakt worden tijdens het opstartproces. Hiervoor is wel een pc of laptop nodig met een uefi die voldoet aan de 2.3.1-specificatie. Verder belooft Microsoft dat zijn antimalware-tool aanzienlijk beter zal presteren dan de huidige versie.

Microsoft beschrijft ook een aantal andere beveiligingsmaatregelen die het in Windows 8 zal implementeren. Zo zal het besturingssysteem voorzien zijn van de SmartScreen-filtertechnologie die al in Internet Explorer 9 is geïmplementeerd. In plaats van het huidige Windows 7-dialoogvenster dat wordt getoond bij het opstarten van een gedownloade executable, zal Windows 8 alleen een waarschuwing tonen als de applicatie nog niet als betrouwbaar te boek staat bij SmartScreen. Ook worden e-mailattachments voortaan gecontroleerd door SmartScreen.

In Windows 8 zal Microsoft ook de aslr-techniek breder in het OS doorvoeren, waaronder in Internet Explorer 10. Daarnaast heeft de Windows-kernel volgens Microsoft een veiliger ontwerp gekregen bij het toegang geven tot bepaalde geheugengebieden.

 

Bron: Tweakers.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.